Wednesday, August 25, 2010

Kerabu Jantung Pisang

BAHAN-BAHAN:

1. 1 biji jantung pisang
2. 5 tangkai ulam raja
3. 1 biji mangga muda
4. 100 gm tauge
5. 5 tangkai cili merah
6. 1 ulas bawang merah
7. 1 sudu besar ikan bilis tumbuk
8. Garam secukup rasa



CARA MENYEDIAKAN:

1. Belah dua jantung pisang dan celur di dalam air panas selama beberapa minit sehingga
lembut. Hiris halus dan masukkan ke dalam mangkuk.

2. Hiris halus ulam raja dan mangga muda. Gaulkan bersama jantung pisang tadi.

3. Tumbuk cili merah dan campurkan dengan bahan-bahan di dalam mangkuk tadi.

4. Masukkan juga ikan bilis tumbuk dan garam secukup rasa. Gaul rata.

5. Masukkan tauge dan bawang merah yang telah dimayang halus. Gaul sebati dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Resipi masakan singgah di sini selalu ya