Tuesday, August 24, 2010

Kuih Cara

Bahan2:
120g tepung gandum
1 biji telur
200ml air pandan (Daun pandan kita blend dgn air. Tapis dan ambil airnya)
50ml santan pekat
2 tbsp gula
Minyak masak

Inti:
Gula secukupnya


Cara2:
1. Ayak tepung ke dalam mangkuk dan gaul rata bersama gula.
2. Masukkan telur dan santan dan gaul rata.
3. Masukkan air pandan dan gaul sebati. Adunan mestilah sedikit cair.
4. Untuk dapat adunan yang betul-betul sesuai, tapis adunan agar tidak berbintil-bintil.
5. Panaskan acuan yang disaput dengan sedikit minyak masak.
6. Tuang adunan ke dalam acuan dan masukkan suku sudu teh gula sebagai inti.
7. Tutup dengan tudung periuk. Masak menggunakan api kecil untuk 10 minit. Angkat tunggu sejuk dulu. Kalau tak sabar, gigit2 je boleh terbakar lidah sebab inti gula yg panas.

No comments:

Post a Comment

Resipi masakan singgah di sini selalu ya