Monday, September 13, 2010

Char Kuetiau (Kuew Teow)

Bahan-Bahan

1 kg Kuetiau
500 g Taugeh
200 g Sayur Kucai
1 kg Udang Basah (Sederhana atau Besar)
Isi kerang (jika ada)
100 g Cili kering
4 - 5 biji Bawang Putih
6 - 7 biji Bawang Merah
4 senduk Kicap Sotong (kicap ini boleh didapati dalam botol -diperbuat dari exctract sotong & ikan bilis)
4 senduk sos ikan
1/2 botol Sos Tiram
1 botol Kicap Cair
Telur
Minyak Masak
Garam

Cara-cara Menyediakan cili

1. Rendam atau rebus cili kering
2. Kisar bersama bawang putih & bawang merah
3. Rebus sehingga mendidih dan sedikit pekat

Cara Menyediakan Sos Kicap

1. Didihkan 1.5 liter air di dalam periuk.
2. Masukkan garam dalam air tadi
3. Masukkan sos tiram, kacau
4. Masukkan sos ikan dan kicap sotong.
5. Masukkan kicap cair
6. Tambahkan sedikit bahan perasa (jika suka)

Sos kicap yang lebih boleh di simpan dalam fridge untuk kegunaan beberapa kali gorengan lagi. Kalau nak gunakan untuk goreng mee goreng basah pun sedap jugak.

Penyedian Bahan-Bahan Char Kuetiau

1. Kuew Teow dileraikan suapaya tidak melekat sesama sendiri. Jika perlu, gaulkan sedikit minyak masak kepada kaoy teaw tersebut. Biarkan di dalam bekas.
2. Udang, dibuang sesungutnya dan dipotong ekornya sedikit. Basuh dan masukkan ke dalam bekas.
3. Basuh telur, dan taugeh.
4. Kucai di basuh dan di potong lebih kurang 1 inci panjangnya.
5. Jika ada kerang buang kulit dan dibersihkan.

Cara Menggoreng

1. Panaskan 3 - 4 sudu minyak masak dengan api yang besar.
2. Masukkan 4 - 5 ekor udang (ikut sukalah kalau nak lebih tu) dan goreng sehingga udang masak. Kecilkan api.
3. Kaut minyak yang berlebihan dari dalam kuali. hanya biarkan lebih kurang 1 sudu sahaja bersama udang yang digoreng tadi.
4. Masukkan 2 sudu cili (jika suka pedas lebihkan cili)
5. Masukkan sedikit kuah kicap yang telah dicampur tadi. Goreng sehingga cili agak masak.
6. Masukkan kerang jika ada.
7. Masukkan taugeh, sayur kucai.
8. Masukkan 3 senduk sos kicap, besarkan api. Kacau, dan masukkan koay teaw.
7. Akhir sekali pecahkan telur ke dalam kuali, kacau dan tutup api


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Char Kuetiau (Resipi Versi Warung)

Bahan-bahan ( 2 org )

* UTK PASTA *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula

* UTK MEE *
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur
Cara-cara

UTK PASTA- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge. **Paste ni selalu guna untuk berniaga, dia orang guna udang yg direbus. Tapi untuk makan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tapi petis kena tambah lagi, jadi 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya, tak perlu letak lagi garam dan gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar boleh adjust ma..

UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.

No comments:

Post a Comment

Resipi masakan singgah di sini selalu ya