Wednesday, September 1, 2010

Kek Batik cokelat

Bahan-bahan ( loyang 7/8" )

1 bungkus (350g) biskut marie
Setengah buku butter
2 biji telur
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan milo
1 cwn air
3/4 cawan gula
** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rasa cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rasa yang agak mild, guna 1 cawan milo + 1/2 cwn koko



Cara-cara

patah2kan biskut dalam periuk,
campurkan koko, milo, air,gula.
Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
masukkan butter,kacau sampai butter cair
kecilkan api,
masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).
padamkan api
masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.
kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalau nak byk cokelat guna sikit ajer...)
masukkan dlm loyang..
tekan2 sket bg padat.
simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang

No comments:

Post a Comment

Resipi masakan singgah di sini selalu ya