Monday, December 12, 2011

Resepi Ayam Masak Kicap Style Sabah


Menaip resepi mengikut kefahaman sendiri bukan senang. Yalah, ni bukan resepi yang aku ambil dari internet tapi ni resepi dari bonda tersayang. Aww~ Ok lah, aku malas lah cerita panjang-panjang, penat, meh tengok resepi!

Bahan : [2 orang]

1. 5 ketul kepak ayam (di potong kepada 2 bahagian)
2. Bawang putih 4 biji (ditumbuk)
3. Bawang merah kecik 3 biji (ditumbuk)
4. Halia 2 hiris (di tumbuk sedikit)
5. Bunga lawang 2 biji
6. Kayu Manis 1 batang
7.Cili kering keriting (di botong kecil - jangan kecik sangat, sedang2 ja)
8. 1 sudu serbuk kari
9. Kicap Masin (aku guna kicap Jalen)
10. 1 mangkuk air
11. Sos cili
12. 1 sudu teh garam

Cara :

1. Cuci kepak ayam hingga bersih. Gaulkan dengan serbuk kari dan biarkan selama beberapa minit.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang-bawang, halia, bunga lawang, kayu manis dan cili kering.
3. Tunggu sampai naik bau. Then masukkan ayam yang sudah di peram dengan serbuk kari, gaul hingga rata.
4. Letak kan kicap dalam 3 sudu dan masukkan semangkuk air.
5. Biarkan, tunggu sehingga warna sebati. Letak 1 sudu kecil garam.
6. Selepas 10 minit, campur 2 sudu sos cili dan gaul hingga rata.
7. Kacau selang 5 minit dan tunggu hingga masak dan kuah kicap meresap ke dalam ayam.

Kalau sudah nampk warna macam coklat kehitaman macam gambar di atas, kira jadi lah tu and rasa berempah sikit. Pastikan masak hingga ayam tu masak k? Ada pula kang makan ayam mentah! haha

Anyway, pandailah rasa sendiri cukup ka tidak bahan tu. Kalau ada kurang, adjust2 la ya.

Selamat Mencuba ;)

No comments:

Post a Comment

Resipi masakan singgah di sini selalu ya