Monday, December 12, 2011

spaghetti pasta carbonara cheesy creamy

Tak semestinye memasak kene ade semua bahan nak sedap kan. kadang-kadang boleh gune bahan lain untuk sedapkan masakan.. resepi yang ade tak semestinye perlu complete.kene pandai tengok mane yang perlu mane yang tak.. mostly yang extra accesories tu susah nak dapat macam daun rosemarie, oregano..jarang ade kat kedai runcit biasa..so, aku buat resepi yang mudah je ni tapi rase ni sangat marvellous la.. tengok presentation agak kurang sikit la.. tapi rase sangat sedap hokeh!

Ni Pasta Vegeroni spirals

Ni pulak spagetti angel hair

Ni bahan-bahan yang aku gunekan.. sesuai untuk orang-orang bujang je la..dan untuk save budget jugak Cost under RM40
Bahan-bahan:
Spaghetti/pasta [Ape ape jenis pun boleh]
1 biji Bawang besar bombay [warne soft yellow tu..ape ntah name die]
2 Ulas bawang putih
Meatball
Black Pepper powder
Cheese[tak kesah ape2 jenis pun boleh]
Susu [creamy]
Cheese &Herbs prego sauce
carbonara sauce prego
minyak zaitun[minyak masak pun boleh]
garam

cara-cara:
Rebus spaghetti/pasta.Setelah masak toskan dan letak dalam bekas.
potong halus bawang putih
potong dadu bawang besar
Masukkan sedikit minyak zaitun atau minyak masak
Tumiskan bawang putih yang dipotong halus sampai naik bau
Masukkan cheese and herbs sauce dan juga carbonara sauce prego
Masukkan meatball
Setelah meatball hampir masak,masukkan susu mengikut citarasa sebab ade yang suke creamy ade yang suke light creamy kan..
Masukkan bawang besar yang dipotong dadu tadi.
Masukkan  beberapa keping cheese..jangan abeskan semua
last sekali masukkan black pepper dan garam.Rase dulu sebelum letak garam sebab tak letak garam pun takpe dah ade rase tapi ade orang suke masak macam rase masin sikit kan..

Sebelum tuangkan sauce dalam bekas spaghetti/pasta tadi..letak beberapa keping cheese dulu.Tuangkan sauce di atas cheese tu..tutup bekas dan biarkan seketika.Kemudian boleh lah bersantap ramai-ramai.btw,boleh tambah sosej,daging ayam dan lainlain kalau nak.bawang besar tu tumis sekali dengan bawang putih pun takpe kalau tak suke bawang.Tapi nak bawang tu macam rangup sikit fiza letak kemudian..ermm..semua main campak campak je dah siap..simple je kan?
"Selamat Mencuba dan Selamat Menjamu Selera"

No comments:

Post a Comment

Resipi masakan singgah di sini selalu ya