Saturday, March 16, 2013

Apam Nasi


bahan2
2 cawan nasi sejuk
2 cawan air
1 3/4 cawan gula
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 paket mauripan (yis kering)
pewarna (merah/hijau)
kelapa parut digaulkan sedikit garam

cara:
-masukkan nasi + air ke dalam blander dan bland sampai halus. 2-masukkan gula dan bland lagi sampai gula hancur.
-masukkan tepung gandum,tepung beras dan mauripan dalam mangkuk besar..kacau dan sebatikan...
-tuangkan adunan yg dibland kedalam mangkuk tadi dan gaul sebati semua bahan.kalau pekat sgt boleh tambah air lagi sikit-sikit.
-perap adunan selama 3 jam
-kemudian panaskan periuk kukus dan air 3/4 periuk
-bila adunan dah kembang, asingkan kepada 3 bekas
-warnakan merah dan hijau. satu bekas lagi biar tanpa warna
-sendukkan adunan kedalam acuan berselang seli warna hijau putih dan pink
-kukus selama 45 minit-1 jam
*kalau guna acuan kecil2 (acuan lompang) kukus 15minit-20mnt
-bila dah masak..biarkan sejuka skit baru potong dan gaulkan dengan kelapa parut yg digaul garam

No comments:

Post a Comment

Resipi masakan singgah di sini selalu ya