Saturday, May 25, 2013

Resepi Ikan Celup Tepung Roti (Breadcrumb Fried Fish)

Bahan-bahan:
~ 5 sudu breadcrumbs (atau boleh guna serbuk roti kering)
~ 5 sudu tepung gandum
~ Sebiji telur ayam
~ Ikan apa-apa je, ikan merah ke, ikan sepat ke, ikan keli ke, ikan selar ke, ikan tuna ke. Kalau guna ikan tuna, boleh jadi fish n chips la pula
~ Serbuk lada putih @ serbuk lada hitam
~ Serbuk jintan manis
~ Minyak untuk menggoreng
~ Beberapa cubit garam

Cara-cara:

1. pecahkan telur dan pukul telur kita

2. Dalam pinggan yang lain, masukkan tepung gandum dan renjis serbuk lada putih/hitam lebih kurang 1 sudu besar

3. Dalam pinggan berasingan, masukkan serbuk roti/breadcrumbs dan gaul bersama sesudu besar jintan putih
4. Inilah ikan kitanya

5. Langkah pertama golekkan ikan dalam tepung

6. Langkah kedua, golekkan ikan yang dah bertepung tu ke dalam telur

7. Langkah ketiga, golekkan ikan yang sudah bersalut tepung tadi ke dalam breadcrumbs/serbuk roti

8. Goreng deep fry

9. Renjis garam pada ikan kita.

10. Ini hasil ikan selar tadi.
SELAMAT MENCUBA.. bestnya makan begitu sahaja atau makan dengan nasi atau dengan chips

No comments:

Post a Comment

Resipi masakan singgah di sini selalu ya