Wednesday, May 29, 2013

Resepi Puding Roti Pisang Ceria (Kukus)

Kali ni resepi pakai balun je. Untuk minum petang sebab boring tak tahu nak masak apa, so kita buat yang nampak pelik sikit la. Tengok kat dapur, ada la bahan ni. Jadi timbul idea nak buat puding roti untuk makan petang ni.
Bahan-bahan
~ 8 biji pisang emas (pisang apa pun boleh)
~ 5 sudu breadcrumbs (guna 5 keping roti kering yang dihancurkan pun boleh)
~ 1 cawan susu segar (susu sejat pun boleh)
~ 2 biji telur ayam
~ 1 sudu gula
~ garam secubit
~ 2 sudu tepung gandum

Bahan sampingan
- pengukus
- 2 biji loyang bersalut minyak

Cara-cara:
1. Sediakan bahan. Potong pisang halus-halus. Standby didihkan air dalam pengukus.

2. Masukkan barang untuk dikisar iaitu telur, breadcrumbs, pisang, gula, garam dan susu segar

3. Tuangkan bahan dikisar dalam mangkuk. Masukkan dua sudu tepung gandum dan gaul sebati

4. Sapukan loyang dengan minyak/mentega. Tuang adunan ke dalam loyang. Kita guna dua loyang kecil

5. Tutup loyang dengan plastic wrap atau aluminium foil. Masukkan dalam pengukus yang sudah siap mendidih airnya

6. Kukus selama 20 minit. Bila dah masak, sejukkan dulu loyang

7. Telangkup adunan dalam pinggan. Sejukkan dalam peti ais atau terus makan

8. Ini tekstur dalamannya (klik untuk zoom). Boleh dimakan panas atau sejuk.
SELAMAT MENCUBA



No comments:

Post a Comment

Resipi masakan singgah di sini selalu ya