Saturday, June 29, 2013

Resipi Kek Kukus Tiga Lapis Ceria

Bahan-bahannya:
250 gram tepung gandum (1 cawan)
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
2 biji telur ayam
5 sudu milo dilarut dengan 50ml air panas
50ml ekstrak air kopi (atau guna 2 sudu nescafe dilarut air panas)
50ml air panas
2 sudu serbuk penaik
1 sudu soda bikarbonat
4 sudu gula (kalau suka manis, boleh bubuh lebih)
setitik esen vanilla

Cara Menyediakannya:
1. Standby bahan berikut. Yang kotak tu santan, tersalah letak pula. Patutya letak susu pekat manis hehehe..

2. Pecahkan telur dan kacau

3. Masukkan gula

4. Lenguh pula tangan nak pukul telur. Masuk dalam blender je senang, tengok tu siap berbuih lagi hehehe. Pastu masuk minyak

5. Masukkan esen vanilla

6. Kemudian masukkan susu pekat. Pastu kisar lagi. (Tips: Gunakan cawan yang berminyak tadi, nanti tak lekat)

7. Masukkan serbuk penaik dan bikarbonat ke dalam tepung gandum. Gaul rata.

8. Tuangkan adunan telur yang dipukul dengan blender tadi. Kacaulah adunan tu.

9. Sementara tu siapkan kopi dan milo

10. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Bahagian pertama masuk air panas sahaja. Bahagian kedua campur dengan kopi.

11. Bahagian ketiga campur dengan milo

12. Inilah tiga bahagian tu..

13. Minyakkan loyang dengan tisu. sementara tu panaskan pengukus dengan api tinggi.

14. Tuang adunan pertama, kita masukkan yang putih dulu

15.  Letak loyang ke dalam pengukus yang siap menggelegak. Tutup loyang dengan plastik supaya wap air tak masuk ke dalam loyang

16. Tutup pengukus. Kita ni guna pengukus cap itik je, kuali besar dan penutup. Cara macam ni jimat gas dan air. Biarkan 10 minit.

17. Buka dan keluarkan loyang, tuangkan adunan kedua, kita bubuh kopi. Masuk dalam pengukus dan kukus lagi 10 minit. (Tips, masa keluarkan loyang masukkan segelas air dalam pengukus cap itik tadi)

18. Buka dan keluarkan loyang, tuangkan adunan ketiga, kita bubuh milo Masuk dalam pengukus semula dan kukus lagi 40 minit. (Tips, masa keluarkan loyang masukkan segelas air dalam pengukus cap itik tadi). Jaga air, takut kering sebab pengukus cap itik ni air cepat kering

19. Nah, sejam je kukus. Tak lama pun. Nak kena jaga yang 10 minit tu je

20. Keluarkan dan letak atas pinggan untuk disejukkan. (bukan dalam peti ais, tapi suhu bilik). Test dulu sedap tak makan panas-panas hehehe

21. Cadangan hiasan. Dimakan bersama ais krim. yum yum.. bestnya
SELAMAT MENCUBA

3 comments:

  1. wah, nampak sedap sangat resepi kek sis ni..terliur rsa..huhu..nanti nak cubalah..thanks for sharing..

    http://permatahatibidadariku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. hahaha... sy pon guna pengukus cap itik gak... nak try la kek ni, thanks for sharing :)

    ReplyDelete

Resipi masakan singgah di sini selalu ya