Friday, August 2, 2013

Resipi Beledo Ros Afrika (Agar-Agar Ceria)

Resipi Beledo Ros Afrika (Agar-Agar Ceria) adalah bersempena dengan warnanya yang coklat kegelapan tetapi manis dan sedap, disukai kanak-kanak :)

Bahan-bahannya:
7 gram agar-agar
800ml air tapis
7 sudu besar serbuk koko hot chocolate
1 atau 2 biji telur
acuan agar-agar

Cara membuatnya:
1. Bila agar-agar 7 gram maka airnya mesti 800ml

2. Sediakan air tapis 800ml. Bila sebut air tapis ni, mestilah air yang guna penapis tak kira jenama apa pun, tak pun guna air duit syiling yang tekan-tekan tu kat depan kedai hehehe..

3. Lepas tu rebus sampai mendidih agar-agar tu, bla mendidih, kacau (angkat dan tuang airnya) sampai agar-agar larut

4. Kemudan masukkan serbuk hot chocolate. Kacau perlahan

5. Pecahkan dan Masukkan telur perlahan-lahan dan kacau

6. Tuangkan dalam acuan jeli. Dapat lebih kurang 13 acuan.
Anak kita suka sangat bledo ros afrika ni
SELAMAT MENCUBA

2 comments:

  1. Resepi ni tak perlu gula ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hot chocolate memang dah manis

      Delete

Resipi masakan singgah di sini selalu ya