Friday, November 15, 2013

Resipi Kuih Tepung Bunga Ceria

Resipi Kuih Tepung Bunga Ceria yang didatangkan khas dari Terengganu, kuih tradisional turun temurun yang dipecahkan rahsianya untuk dicuba oleh semua mahu pun untuk dibuat jual. Tak perlu minta izin kalau hendak buat berniaga ya :)

Bahan-bahannya:
250 gram tepung pulut
150ml santan
secubit garam
1 biji telur ayam
2 sudu makan gula

Cara menyediakannya:
1. Sediakan bahan-bahannya

2. Taburkan garam di atas tepung pulut dan gaulkan

3. Tuangkan santan dengan penuh keyakinan

4. Uli tepung sehingga jadi begini, tak keras dan tidak pula melekit

5. Bentukkan begini atau bentuk leper pun tak apa, saje je tekan tengah tu

6. Celup dengan telur yang telah dipukul

7. Goreng sehingga keemasan

8. Taburkan gula dan siap untuk mencekik.
SELAMAT MENCUBA

1 comment:

  1. Lagi sedap letak air ke letak santan?..

    ReplyDelete

Resipi masakan singgah di sini selalu ya