Wednesday, December 18, 2013

Resipi Sira Labu Ceria

Resipi Sira Labu Ceria atau disebut juga labu sira merupakan makanan orang Kelantan dan selalu dibuat semasa majlis perkahwinan. Labu yang digunakan ialah labu kuning dan bukan labu air yang warna hijau.

Bahan-bahannya:
1 biji labu
3 sudu gula
2 kerek nissan (gula melaka)
1 sudu gula perang
7-10 helai daun pandan
1-2 biji cengkih (jika suka)
1/4 cawan air (atau kurang dari itu)
1 sudu kapur makan

Kaedah membuatnya

1. Rendamkan labu dengan air kapur paling sekejap 4 jam. Paling best semalaman. Kemudian bersihkannya untuk memasak.

2. Susun daun pandan sebagai alas, dan susun pula labu. Lapik lagi daun pandan dan susun labu lagi

3. Taburkan gula, gula perang dan nissan yang telah dipatahkan. Tuangkan suku cawan air atau kurang dari itu. Air labu pun akan meleleh sendiri nanti.

4. Masak selama 45 minit dengan api kecil. Tutup la periuk tu

 5. Siap dimasak, sedapnya
SELAMAT MENCUBA

2 comments:

  1. saya tak pernah tengok lagi orang masak labu macam tu?... nampak sedappppp... yummmm

    ReplyDelete

Resipi masakan singgah di sini selalu ya