Wednesday, January 1, 2014

Seni Membentuk Roti

Sempena tahun baru 2014 ini, mari kita belajar asas seni membentuk roti, kali ini saya ajar tiga cara, dan mungkin dengan percubaan pertama kelak, kita mampu menjadi seorang usahawan roti setanding billionwan Melayu, Syed Bukhari iaitu bagi produk roti Gardenia miliknya. Jom tinjau TIGA SENI membentuk roti ciptaan saya.

Roti Sosej  Mekar Berkembang
1. Canai roti, letakkan sosej di tengahnya

2. Potong sosej setelah menggulingkannya dengan doh

3. Seterusnya lipat bersilang seperti ini

4. Siap untuk dibakar dengan suhu 170'C selama 20-30 minit. Hiasan? Mayonis dan sos cili

Roti Simpul
1. Gulung tiga doh memanjang dan letakkan seperti ini

2. Simpul doh seperti simpul rambut. Hiasan? Sapukan hanya susu segar atau taburkan gula atau cip coklat

Roti Bulan Retak
1. Canai doh sehingga menjadi segi tiga

2. Taburkan milo/coklat cip/jem buah-buahan di tengahnya dan potong doh bergaris di tengah seperti di dalam gambar

3. Gulung dari bawah ke atas. 

4. Inilah hasilnya apabila dibakar bersama.
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

Resipi masakan singgah di sini selalu ya