Friday, April 11, 2014

Resipi Kek Roti Marble Ceria

Bahan-bahannya
8 keping roti disiat-siat
2 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu teh tepung jagung
1/2 cawan gula (ikut manis sendiri punya rasa)
1 cawan minyak masak
2 sudu besar serbuk koko

Kaedahnya:
1. Susu dan telur dipukul sekali

2. 

3. Kemudian kisar roti dengan bancuhan adunan tadi.

4. Adunan yang dikisar dibahagikan dua, satu lagi dicampurkan serbuk koko

5. Tuang selang seli atas loyang yang sudah diminyakkan

6. Macam ni lebih kurang. Pastu bakar dengan ketuhar suhu 170'C. Ikut pada kandungan liter kek. Kalau setengah liter, 30 minit. Kalau 1 liter kenalah bakar sejam. Nak tahu liter, tengok masa kisar roti tadi. Mesin pengisar (blender) ada sukatan liter

7. Dah siap, boleh hidang. Sedap dihidang panas. Tips, jangan masuk peti ais, nanti keras tak sedap.
SELAMAT MENCUBA

1 comment:

  1. Oh..saya ingatkan sedap kalau kita makan sejuk-sejuk :-)

    ReplyDelete

Resipi masakan singgah di sini selalu ya