Tuesday, June 28, 2016

Telur Shashuka Ceria

Telur shashuka (Syasyuka) adalah masakan yahudi dan mediteranean sering dijumpai di restoran nasi arab milik warga arab di Malaysia. Inilah bahan-bahannya.

Bahan Tumis
bawang besar 1 biji atau bawang kecil 2 biji
Bawang putih parut 2 biji
Lada benggala 1/2 biji
tumis sampai bawang layu dan naik bau kemudian

Campurkan
Sos tomato 2 sudu kecil
tomato cincang 800g (saya gantikan dengan 3 sudu besar sos pasta, 2 biji tomato kerat 16 dan 1/2 cawan air).
gambar contoh tomato cincang dalam tin.

Jintan putih 1 sudu kecil
Paprika 1 sudu kecil
Serbuk cili 1 sudu kecil (saya ganti cili boh)
Cili empeng 1 sudu kecil (saya tak letak sebab pedas sangat)
Gula 1 sudu besar
garam 1 sudu kecil
lada hitam 1 sudu kecil

didihkan 15 minit atau sampai pekat. Cuba rasa kemasinan. Baiki jika perlu. Kemudia barulah



pecahkan telur 3 biji dan gaul laju-laju jika mahu telur hancur. 

Kalau nak buat telur mata kerbau, pecahkan atasnya dan tunggu telur masak.



No comments:

Post a Comment

Resipi masakan singgah di sini selalu ya