Thursday, July 28, 2016

Resepi Makaroni dan Keju Ceria (Mac N Cheese)

'Mak' dan 'keju'(Mac n Cheese) adalah hidangan pasta orang Amerika klasik dan semua orang sukakannya. Yang penting, jangan ragu untuk menggunakan mana-mana jenis makaroni yang berbagai jenis corak tiub yang anda mahu. Saya telah membuat hidangan ini dan hanya menunggu sehingga adik kakak mencubanya!
Hidangan ini tidak akan memenangi sebarang hadiah di dalam pertandingan makanan kecuali dengan salad yang bagus bersama ayam panggang yang bagus. Wow!

Bahan-bahan

1. Makaroni
1 sudu teh garam
300 gram makaroni
dua cawan air tapis.
Didihkan air bersama semua bahan di atas sehingga makaroni agak kembang sedikit lebih kurang 10 hingga 15 minit. Selepas itu, toskan dan ketepikan.

2. Sos Pasta
30 gram mentega
dicairkan kemudian masukkan;
1 sudu besar tepung gandum
kacau hingga sebati kemudian;
4 ulas bawang putih, dikupas dan dihiris halus
ditumis sehingga naik bau dan campurkan;
2 helai daun salam
dan;
susu cair 250ml
biarkan didih sebentar kemudian masukkan;
3 biji tomato dipotong dadu
beberapa tangkai taim segar, atau kering pun tak apa
2 percikan sos Worcestershire, (pilihan, jika tiada, memadai bubuh sesudu kecil kicap manis dan sesudu kecil sos tiram)
1 parutan buah pala, (pilihan)
akhir sekali, masukkan;
70 gram keju Cheddar, baru diparut
50 gram keju Parmesan, baru diparut
jika tiada kedua-dua keju ini, memadai dengan menggunakan 110 gram krim keju tortura (tortura milk cream cheese).
Kacau sehingga sebati

Untuk hiasan tambahan, taburkan keju mozzarela ke atas makaroni tadi.
Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan 220 darjah sentigred. Bakar selama 20 minit

Untuk hiasan selepas memadak, taburkan 3 genggam besar serbuk roti (breadcrumbs) dan reniskan sedikit minyak zaitun semasa masih panas lagi.

Resepi asal dari Jamie Oliver yang saya terjemahkan ke dalam bahasa Melayu. Saya yakin, resepi ini mampu membuatkan adik kakok teruja dalam kesedapan!

No comments:

Post a Comment

Resipi masakan singgah di sini selalu ya